We face neither East nor West: we face forward.

               Kwame Nkrumah

 

Wie heeft ze niet gezien gehoord of gelezen? De boeken van Alexander Dumas zijn zo bekend dat ze niet meer weg te denken zijn in bibliotheken. The count of monte Christo, The Three musketeers en niet te vergeten The man in the iron mask. Allemaal geschreven door deze interessante fransman in een periode waarin het legaal was om een ander mens te bezitten

Dumas, een zoon van een kolonel in het leger van Napoleon Bonaparte en Haitiaanse vrouw. Groeide arm en zonder vader op. Vanaf jonge leeftijd hield hij zich al bezig met verhalen vertellen en schrijven en deed dit vanaf zijn twintigste in het Franse theater.
Zijn voorliefde voor verhalen en de emoties die die opwekken is voor hem altijd een fascinatie gebleven. En heeft zijn hele leven lang voorzien in zijn inkomen.

Het leven van Dumas was er één van constant avontuur plezier en humor. Zijn voorliefde voor het laatste maakte hem zeer geliefd binnen de elite van Parijs en één van zijn bekendste grappen die hij uithaalde was dat hij de complete zwarte populatie van Parijs uitnodigde voor een huwelijksfeest van zijn zoon om de familie van de bruid daarna te melden dat ze allemaal tot zijn familie behoorde! Tot de dag van sterven waarbij hij de dood zelf probeerde te charmeren met een verhaal!

I see death coming for me, don’t worry i’ll tell her a story and she will be fine.

Alexander dumas

 

Zijn stijl van schrijven wordt tot de dag van vandaag door literatuurkenners en liefhebbers geprezen vanwege zijn begrip van emoties opwekken en de structuur van schrijven waarbij de lezer constant geprikkeld wordt om mee te leven met de hoofdpersonages. Zijn kleur en afkomst wordt echter geschuwd of ronduit verborgen vanwege de politieke implicaties daarvan.

Hier bij Rutu eren wij onze voorouders die de wereld hebben gevormd naar hun visie, die de stappen hebben gezet naar gelijke behandeling en rechtvaardigheid. Opdat wij tegenwoordig onze kinderen leren dat wij donker getinte mensen een geschiedenis mogen hebben waarop wij trots mogen zijn. Alexander Dumas is hierin een welkome aanvulling. Voor meer klik hier

 

Wise UP and Rise Up,

RUTU Rotterdam