“How is it that little children are so intelligent and men so stupid? It must be education that does it.”

Alexander Dumas

 

 

Dat de hoofdstad van de Verenigde Staten Washington D.C is. Dat weten de meeste mensen wel. Wat meeste mensen niet weten dat het ontwerp van de stad mede door een geometrisch genie is ontworpen. Benjamin Banneker!
Geboren in de 18e eeuw was hij al op jonge leeftijd gefascineerd door wetenschap en rekenkunde. In z’n tienerjaren hielp hij op de boerderij van zijn vader de grond te irigeren, bouwde als twintiger zijn eigen houten klok door een eerder gevonden mechanisme uit een horloge op schaal na te bouwen. En schreef later almanakken over diverse onderwerpen als astronomie, geometrie en sociale onderwerpen. klik hier!

Later correspondeerde hij met latere president Thomas Jefferson over de maatschappelijke gevolgen van slavernij en heeft bijgedragen aan het bespreekbaar maken van de despotische kanten van het systeem.

Echter is de nalatenschap van Banneker hedendaags in gevaar gekomen. Vanwege zijn voorliefde voor wetenschap is Banneker nooit getrouwd geweest waardoor er tegenwoordig geopperd wordt (zonder bewijs) dat hij homosexueel zou zijn.

Dit gekoppeld aan het feit dat zijn huis op de dag van zijn begravenis in vlammen is opgegaan in een niet opgeloste brand. De mysterieuze brand heeft veel van zijn werk verloren doen gaan waardoor wij tegenwoordig niet precies weten wat voor bijdrage hij aan de westerse wereld heeft geleverd.

RUTU

Wise up and Rise up!