Free Heri Heri

Keti Koti

Op 1 juli a.s. herdenken we in Nederland met Keti Koti de “werkelijke” afschaffing van de trans-Atlantische Slavernij in juli 1873. Creatief productie bureau KIP Republic (Amsterdam) organiseert voor deze dag, voor de vierde keer Free Heri Heri For All (Free Heri Heri).

Ter nagedachtenis aan het slavernijverleden en om het verleden te verbinden met het heden kan door het hele land gratis en gezamenlijk het Surinaamse gerecht heri heri gegeten worden. Free Heri Heri beoogt hiermee burgers onderling te verenigen en de herdenking inclusief en toegankelijk te maken. Tevens biedt het samen eten kans op dialoog en uitwisseling omtrent de betekenis van de dag en het delen van kennis over de geschiedenis.

Heri Heri is een Surinaams gerecht dat is ontstaan uit wat er op de plantage overbleef en werd verbouwd en gegeten door de tot slaaf gemaakte voorouders. Het gerecht zoals wij dat nu kennen bestaat uit gekookte zoete aardappel, cassave, gele en groene banaan, gezoute vis (bakkeljauw) een ei en garnering.

Rutu Rotterdam heeft samen met platform SABI en house of knowledge, haar netwerk benadert om op 30 juni te genieten van dit authentieke Surinaamse gerecht. Er zijn in totaal bijna 150 porties verdeelt onder mensen van onze achterban. Van hang ouderen, de generatie die slachtoffer is van de AOW kloof. ( AOW gerechtigden geboren onder Nederlandse vlag die onterecht gekort worden op hun AOW uitkering).  Een basissschool in Nesselande die er een groot feestje van heeft gemaakt in speeltuin Tuka Tuka land en een Huis van de Wijk in Capelle Fascinatio die onder het genot van Heri Heri de verbinding onder haar bewoners wilde versterken. Al met al een geslaagde dag!

Rutu Rotterdam…voor Roffadammers ken gewoon!

Voor meer informatie over het Free Heri Heri programma, check de website van FREEHERIHERIFORALL. Dit project was een samenwerking van Rutu Rotterdam, platform SABI en House of knowledge.