” I can’t breathe

George Floyd  (Tijdens zijn moord) 

 

 

 

Op 25 mei 2020 mei, werd George Floyd in Minnesota met bruut politiegeweld om het leven gebracht door een politieagent die minutenlang met zijn knie zijn keel dicht drukte terwijl zijn collega’s toekeken. “Ik kan niet ademen” waren de laatste woorden van Floyd. Woorden die deden denken aan de politiemoord op Eric Garner in New York in 2014. Op 12 maart jl., werd verpleegster Breonna Taylor in haar huis door de politie doodgeschoten toen ze ‘op zoek waren naar een verdachte’. Op 23 februari jl., werd #AhmaudArbery door een ex-agent en zijn zoon vermoord terwijl hij aan het joggen was. Op 27 mei jl., werd Tony McDade, een zwarte transman, door de politie vermoord in Florida. Deze zwarte Amerikanen zijn slechts de laatste slachtoffers van systematisch institutioneel racisme in de VS. In het hele land komen mensen in verzet tegen het racistische geweld. Op 1 juni 2020 is er ook in Nederland een protestmanifestatie georganiseerd in solidariteit met de beweging in de VS en tegen anti-zwart geweld in Nederland.
Gedurende de week zullen er ook andere acties worden georganiseerd in andere steden door verschillen individuen en groepen. Gister vond er een manifestatie in Den Haag plaats.

Institutioneel anti-zwart racisme
Het geweld in de Verenigde Staten is al decennialang een probleem en wordt door mensen en media veroordeeld. Institutioneel racistisch geweld tegen zwarte mensen is echter geen Amerikaans probleem, het is een probleem dat zich ook in Nederland en de rest van Europa manifesteert.

Op 28 juni 2020 is het precies 5 jaar geleden dat #MitchHenriquez door politiegeweld wordt omgebracht in Den Haag. Dit korps weigerde om een agent die een Marokkaans-Nederlandse man mishandelde en zichzelf ‘Marokkanenverdelger’ noemde te ontslaan terwijl de klokkenluider moest vertrekken. De Belastingdienst heeft jarenlang mensen op basis van nationaliteit extra gecontroleerd. Talloze onderzoeken tonen aan dat er sprake is van institutioneel racisme op de arbeidsmarkt, in het onderwijs, binnen de politie en binnen andere instituten.

De afgelopen jaren is het institutionele geweld tegen zwarte mensen in het bijzonder tot uiting gekomen tegen vreedzame demonstranten van Kick Out Zwarte Piet. De laatste woorden van #GeorgeFloyd “Ik kan niet ademen” deden denken aan het disproportionele politiegeweld bij de arrestatie van Jerry Afriyie tijdens de intocht in Gouda in 2014. De massa arrestaties in Rotterdam 2016 staan vanwege het gewelddadige politieoptreden tegen zwarte demonstranten nog bij velen op het netvlies gebrand. De daaropvolgende jaren werden de rechten van anti-zwarte piet demonstranten zowel door de politie als door geradicaliseerde pro-Pieten geschonden. De aanslag op de landelijke manifestatie van #KOZP was een dieptepunt voor de Nederlandse democratie en haar pretenties van gelijkwaardige politieke rechten voor Zwarte mensen. Hoewel slechts enkele daders werd gearresteerd is er nog geen vervolging aangekondigd.

Het nalatig handelen in de handhaving van het grondwettelijk verbod op racisme binnen de overheid en de samenleving is een terugkerend thema. De Korpschef van de Nationale Politie heeft baangarantie gegeven aan agenten die zich tijdens hun werk schuldig hebben gemaakt aan buitensporige geweldpleging. Amber alerts voor vermiste zwarte kinderen worden te laat ingeschakeld. Zwarte kinderen worden sneller geframed als gevaarlijk, krijgen vaker op jonge leeftijd te maken met politiegeweld en hun rechten op psycho-sociale veiligheid en gelijkwaardige behandeling worden stelselmatig geschonden. In het ‘Caribische deel van het Koninkrijk’ worden zwarte mensen als tweederangs burgers behandeld.

Europa
Aan de grenzen van ‘Fort Europa’ hebben duizenden mensen – veelal zwarte mensen – hun leven verloren vanwege het dodelijke immigratiebeleid dat door de Nederlandse staat wordt ondersteund. Een immigratiebeleid dat daarenboven ge-illegaliseerde Zwarte mensen slachtoffer maakt van arbeids-exploitatie in de Europese agrarische, bouw en horeca sector. Zwarte ge-illegaliseerde mensen worden op het Europese continent stelselmatig vervolgd, gedetineerd zonder inachtneming van mensenrechten waarborgen en gedeporteerd naar onveilige landen. We mogen niet langer wegkijken van de (dodelijke) gevolgen van institutionele anti-zwarte racisme in Nederland, en in Europa.

Zwarte levens doen er ook in Nederland toe. (Black Lives Matter in the Netherlands and Europe Too)

De actie zal plaatsvinden bij het Willemsplein. Vlak bij de Spido is het ook een opstap plaats waar boten zich kunnen ankeren. Daarnaast heeft er in 2018 in die zelfde omgeving een politie optreden plaatst gevonden waarbij excessief geweld is toegepast. Dit was notabene tijden de Sinterklaas intocht waarbij het racistische element zwarte piet zichtbaar was. Daarnaast waren er extreemrechtse partijen en hebben racistische hooligans vreedzame demonstranten aangevallen. We roepen allen op om onze solidariteit te tonen met de demonstranten in de VS én om ons uit te spreken tegen institutioneel racisme in Nederland en Europa.

Wanneer? 3 juni 2020
Waar? Willemsplein, Rotterdam
Tijd? 17:00-18.30

 

 

 

Wanneer? 3 juni 2020
Waar? Willemsplein, Rotterdam
Tijd? 17:00-18.30

* Dit protest in Rotterdam is een initiatief van het collectief Kick Out Zwarte Piet (Zwarte Piet is Racisme, Stop Blackface) in samenwerking met Stichting RUTU Rotterdam, Verbalism, Resist their Reignbow, Concrete Blossom, SAY THEIR NAMES NL, Zwarte Piet is Racisme die in verbinding staan met andere actiegroepen en individuen die de rest van de week solidariteitsacties organiseren.

**Veiligheidsmaatregelen ‘1,5 meter protest’: wij zijn ons ervan bewust dat de Coronacrisis nog niet voorbij is. Hoewel het aantal besmettingen is afgenomen roepen wij een ieder op om een mondkapje of gezichtsbescherming te dragen en 1,5 meter afstand te houden. Heb je klachten, blijft thuis! Mensen die binnen de risicogroep vallen kunnen via een livestream de protestmanifestatie bijwonen.

*** Vreedzaam protest: “Een vreedzaam protest is wat wij nastreven. Wij zijn niet uit op gewelddadige activiteiten, rellen, delicten of andere vormen van protest die tot onnodige provocatie en agressie kunnen leiden. Houd rekening met de veiligheid van je mede-betogers, hun naasten en degenen die afhankelijk zijn van hun veilige thuiskomst. Hiermee keuren we de vorm van protest in de VS niet af, we zien het als een vorm van verzet. Zoals Martin Luther King Jr. zei: ‘A riot is the language of the unheard’

 

Wise up and Rise up!!

RUTU Rotterdam